Spring naar inhoud
Terug naar het budget verdelen
Samengevoegd met 'Aquathermie icm Wko's'

Stemmen

0
0
0

Status

Samengevoegd met 'Aquathermie icm Wko's'

Welk bedrag vraag je van Warm Rijsenhout?

25000

De gemeente beoordeelde alle ideeën op haalbaarheid. Daarbij keken we naar de punten die ook staan op de pagina ‘Haalbaarheid’. Hieronder lees je de uitkomsten van deze haalbaarheidscheck. De gemeente gaat graag met de inwoners/ondernemers in gesprek om deze uitkomst toe te lichten. Bekijk de actuele status van dit idee rechtsboven op deze pagina onder 'status'.

Toelichting van de gemeente over de haalbaarheidscheck:

De belangrijkste feedback is dat er meer onderzoek nodig is voordat het idee kan worden uitgevoerd. Ook is de vraag hoeveel draagvlak er is onder bewoners van Rijsenhout. De uitvoering van dit idee past niet binnen het budget van Warm Rijsenhout, maar het is wel mogelijk om een haalbaarheidsonderzoek te betalen. Het is verstandig om het gevraagde budget voor het idee aan te passen en in te zetten voor een eerste haalbaarheidsonderzoek.

Feedback van het Warmteberaad:

Het idee speelt in op Rijsenhout, met name op de huizen langs de dijk. De vraag is wel hoe Rijnland bij dit idee betrokken kan worden en welke risico’s het meebrengt voor de dijk.

Warmte uit de Ringvaart

Door: Wim
1 september 2021
Gemeente Haarlemmermeer | 14 okt. 2021, 15:21

Dit idee is aangevuld op 14-10-2021. Het idee was nog niet compleet genoeg om door te kunnen naar de volgende fase. Degene die het idee heeft gedeeld, heeft hierover contact gehad met de gemeente. Daarna heeft deze persoon het idee aangevuld. Deze aanvullingen heeft de gemeente op de pagina van het idee gezet. Heb je op het idee gestemd of erop gereageerd? Bekijk dan wat er aangevuld is. Als je wil, kun je jouw stem of reactie aanpassen.

Met het water uit de Ringvaart kun je Rijsenhoutse huizen verwarmen.

De gebruikelijke lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, maar  buitenluchttemperaturen schommelen sterk en kunnen in de winter laag zijn. De watertemperatuur in de Ringvaart is veel constanter zou dus een prima warmte-leverancier kunnen zijn voor de verwarming en warm tapwater. Via een paar boringen door de dijk gaat het ringvaartwater naar een speciale water-water warmtepomp, deze onttrekt enkele graden warmte aan het Ringvaartwater, kan de onttrokken warmte opwaarderen naar verwarmingswater tot 50 graden en kan daarmee huizen verwarmen en zorgen voor warm tapwater. Daarna wordt het water naar de Ringvaart terug gepompt. De warmtepomp kan ook koelen, dus bij warme zomers kan de warmte uit de huizen worden afgevoerd naar de Ringvaart. De warmtepomp gebruikt natuurlijk wel stroom en die zou met zonnepanelen opgewekt moeten worden. Het doel is om deze verwarmingsmethode helemaal kostenneutraal en CO2-neutraal te maken. 

Het probleem dat mijn idee oplost
Geen diepe en dure grondboringen nodig per huis

Normaal gesproken gebruikt een water-water warmtepomp grondwater en daarvoor zijn een paar dure en diepe grondboringen nodig. Zo diep hoeven wij in Rijsenhout niet te gaan met zo’n enorme plas water voor de deur. Er zijn dus geen dure grondboringen per huis nodig, water is er genoeg in de Ringvaart en Westeinderplassen. In theorie kan op een flinke water-water warmtepomp kunnen meerdere huizen of zelfs een hele wijk aangesloten zijn. Natuurlijk zijn hiervoor wel een paar boringen nodig door de dijk naar de Ringvaart, maar veel minder in aantal en ook veel minder duur. Maar goed, het is een idee dat verder moeten worden onderzocht.


Om mijn idee uit te voeren (samen met anderen)

Welke mensen en partijen zijn nodig?
Om zo’n plan te realiseren moeten er eerst een aantal buren zijn die het idee zien zitten. Verder zullen we moeten onderzoeken wat de technische haalbaarheid is. Verder hebben we toestemming nodig van het waterschap Rijnland voor de boringen en voor het gebruik van het water uit de Ringvaart. En de gemeente Haarlemmermeer kan ondersteunen en de nodige vergunningen verstrekken waar nodig.


Welke acties of activiteiten moeten plaatsvinden?
Er moet een vergunning moet komen voor boringen. En een bedrijf die die boringen kan doen. Verder moeten we een leverancier zoeken voor de technische realisatie.


Hoeveel tijd is er nodig?
In dit stadium kan ik dat niet zeggen. Het hangt af van het aantal geinteresseerden en van de technische haalbaarheid van het project.


Hoeveel geld is er in totaal voor dit idee nodig?
In dit stadium kan ik dat niet zeggen. Het hangt af van het aantal geinteresseerden en van de technische haalbaarheid van het project.


Waar wordt dat bedrag aan uitgegeven?
Het bedrag wordt vooral uitgegeven aan de technische oplossingen die nodig zijn om het plan te doen slagen.


Welk bedrag vraag je van Warm Rijsenhout?
25000


Reageer op dit idee

Wim | 27 september 2021 21:45

Een goed idee zeker een onderzoek waard.

Reageren


Willem | 15 oktober 2021 13:31

50 graden is niet voldoende. Volgens wetgeving minimaal 60 graden i.v.m legionella bacterie . En bestaande woningen voor 1990 zijn allemaal berekend op 70/90 cv water. Dus er moet bij verwarmd worden. Hoe zie jij dat.

Reageren


Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren