Spring naar inhoud
Terug naar het budget verdelen
Samengevoegd met 'Warmte uit de Ringvaart'

Stemmen

0
0
0

Status

Samengevoegd met 'Warmte uit de Ringvaart'

Welk bedrag vraag je van Warm Rijsenhout?

25000

De gemeente beoordeelde alle ideeën op haalbaarheid. Daarbij keken we naar de punten die ook staan op de pagina ‘Haalbaarheid’. Hieronder lees je de uitkomsten van deze haalbaarheidscheck. De gemeente gaat graag met de inwoners/ondernemers in gesprek om deze uitkomst toe te lichten. Bekijk de actuele status van dit idee rechtsboven op deze pagina onder 'status'.

Toelichting van de gemeente over de haalbaarheidscheck:

Het is haalbaar om onderzoek te doen, het idee beschrijft helder hoe dit onderzoek eruit ziet. De eerste stap is een verkenning van deze bronnen (zoals water in dit geval) en of deze geschikt zijn. Het Waterschap wil waarschijnlijk meewerken als eigenaar van de bron. Het is verstandig om met elkaar in gesprek te gaan om een samenwerking te bekijken. Het is voor dit plan noodzakelijk dat er inwoners zijn die deze warmte willen afnemen. Verder is het belangrijk om duidelijk te maken waar de geschikte woningen staan. De gemeente biedt hierbij hulp aan.

Feedback van het Warmteberaad:

Het idee lijkt vernieuwend en groot; de vraag is wie de trekkeer van zo’n project wordt. En hoe maak je de keus voor welke huizen worden geïsoleerd?

Een goed geïsoleerde woning is nodig, zodat er een lage warmtevraag is. Je hebt dan relatief een kleine opslag van warmte en niet al teveel elektriciteit voor de warmtepomp nodig. Het idee kan bekeken worden in samenwerking met andere ideeën over aquathermie en isolatie.

Aquathermie i.c.m. WKOs isoleren en andere bronnen

Door: Maurice
6 oktober 2021

Het plan behelst het verduurzamen van de bebouwde omgeving tot energielabel B of hoger. i.c.m Aquathermie en eventueel andere warmte bronnen

Tijdens mijn afstuderen heb ik voor de gemeente Den Haag gekeken naar aquathermie  in Kades van Den Haag en dan specifiek TEO (Thermische Energie uit Oppervlaktewater). Dit zelfde principe kunnen wij prima gebruiken voor (een deel van) Rijsenhout gezien wij een Westeinder en de ringvaart naast het dorp hebben.

Voor de mensen die Aquathermie niet kennen, Aquathermie = Warmte (en koude) uit water halen.

Indien aquathermie toegepast gaat worden dienen er echter meerdere stappen gedaan te worden. De belangrijkste is onderzoek naar de opslag potentie van de grond onder Rijsenhout en te onderzoeken of bestaande WKO installaties en de nieuw te bouwen elkaar niet negatief gaan beïnvloeden.
Daarnaast dient er een onderzoek gedaan te worden naar de temperatuur in de gewenste bron. Deze is nodig om een potentie berekening te maken waarop meer precies de mogelijkheden voor warmte/koude in kaart gebracht kan worden en de hoeveelheid huizen/gebouwen welke met deze bron voorzien kunnen worden. Mogelijk kan niet het gehele dorp worden voorzien van warmte/koude waardoor een combinatie van bronnen met bijvoorbeeld de kassen of het Schiphol Trade Park aan de andere kant van de A4 interessant kunnen zijn.

Tevens dient er voordat aquathermie toegepast kan worden voor te worden gezorgd dat alle huizen naar een energielabel B of hoger gaan, dit zodat het systeem rendabel en effectief ingezet kan worden. Energielabels C en D zijn nog prima te upgraden naar B of hoger, vanaf energielabel E en lager wil je geen aquathermie inzetten omdat het zeer waarschijnlijk niet rendabel is.

Aquathermie bestaat uit drie varianten die prima gecombineerd kunnen worden.
Deze varianten zijn:
TEO: Thermische Energie uit Oppervlaktewater
TEA: Thermische Energie uit Afvalwater (Proceswater)
TED: Thermische Energie uit Drinkwater

Potentiele bronnen hiervoor zijn:
TEO --> Ringvaart en Westeinder
TEA --> Kwekers en Industrie (zoals Schiphol Trade Park)

Indien gewenst kan ik de beslisboom delen met geïnteresseerden. 

Het probleem dat mijn idee oplost
Dit idee lost de vraag hoe we de bebouwde omgeving willen verwarmen op, daarbij draagt het bij aan verduurzaming van huizen waardoor de stookkosten naar beneden kunnen.


Om mijn idee uit te voeren (samen met anderen)

Welke mensen en partijen zijn nodig?
De gemeente, bewoners, woningbouwcorporatie, huis eigenaren, kassen / industrie, provincie (Vergunningen WKO)


Welke acties of activiteiten moeten plaatsvinden?
Onderzoek naar: Opslagcapaciteit ondergrond (WKO), temperatuur water, isoleren bebouwde omgeving, warmte systeem, extra warmte bronnen.


Hoeveel tijd is er nodig?
Isoleren binnen 2 jaar, Aquathermie 5-10 jaar


Hoeveel geld is er in totaal voor dit idee nodig?
n.n.t.b.


Waar wordt dat bedrag aan uitgegeven?
Onderzoek, onderzoek en nog meer onderzoek.
Conform globaal onderzoek kan het toegepast worden, maar voordat het zover is dient er nog veel locatie specifiek onderzoek gedaan te worden.


Welk bedrag vraag je van Warm Rijsenhout?
25000


Reageer op dit idee

Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren